Kuzey Amerika meşesi, merbau, iroko, kayın. Akçaağaç, dişbudak ve kestane gibi çeşitli ağaçların dokusunu ve. doğallığını evlerimize taşıyan bir zemin döşeme sistemi olan parke, uzun ve kısa olmak üzere iki farklı tipte üretilir ve rabıta olarak bilinen uzun boy parke, ağacın doğal yapısını, rengini ve desenini, kısa boy parkeye oranla çok daha iyi yansıtır.
Ağacın sertliğine, lif yapısına ve rengine göre farklılık gösteren parkenin kalitesini belirleyen faktörlerin başında parkenin rutubet oranı, geometrik düzgünlüğü, boyutları, sistre kalınlığı ve yüzey düzgünlüğü konu ile ilgili oldukça önemli faktörler arasında yer alır.
Neden ahşap?
Doğal ahşap sağlıklıdır.
Doğal görünümü ve kalitesi ile uzun süreli kullanımı sağlar.
Alerji ve solunum yolu rahatsızlığı gibi problemlere neden olmaz.
Bakımı ve temizliği kolaydır.
Çocuklar için en güvenli zemin döşemesidir.
Mutfakta ve banyoda kullanılan uygun malzemeler arasında da yavaş yavaş yerini alan ahşap. malzeme; mutfak trafiğine uyum sağlayabilen mat ve suya karşı dayanıklı olan meşe, karaağaç, dişbudak ağacı, kayın ağacı ve akçaağaç gibi çeşitleri ve banyoda rağbet gören su geçirmez ve sert nitelikli sedir ağacı ile kullanım açısından bakıldığında en çok tercih edilen malzemeler arasında yer alır.
Türkiye”de uzun yıllar egzotik ağaçlar daha çok tercih edilmekteydi. Son yıllarda ise önce koyu renkler, sonra açık renk ağaçlardan üretilmiş parkeler tercih edilir oldu. Kullanım rahatlığı anlamı kullanıcıdan kullanıcıya değişmekle birlikte koyu renk ağaçların estetiksel artısının yanı sıra toz gösterme gibi dezavantajları veya açık renk ağaçların doğallığı yansıtamaması gibi rahatsızlıklar, gözlemlediğimiz sıkıntılardan birkaçı.
Parkenin bakımı
masif parke yüzeyi silinirken parkeye zarar verebilecek asit, selülozik esaslı maddelerden ve sert malzemeden kaçınılmalıdır.Kuru veya nemli bez yardımı ile temizlik malzemeleri kullanılabilir.