Temizleme ve Bakım

PARKE BAKIM BİLGİLERİ 

Parkelerinizin üzerine koyduğunuz mobilyalarınızın ayaklarına mutlaka altı yapışkanlı keçe uygulayınız. Hemen hemen bütün büyük marketlerde çok ucuz bir bedele temin edebilirsiniz. Ayrıca bunları kullanmak için de bir ustaya ihtiyacınız olmaz. Kendiniz kolayca uygulayabilirsiniz. Sadece bunu yapmış olmanız bile parkelerinizi en az 10-15 yıl hiç çiziksiz ve aşınmadan kullanabilmeniz demektir.

Parkelerinizi temizlemenin en etkili ve ucuz yolu Arap sabunu karıştırılmış temiz, ılık ,duru sudur. Hatta içerisine suda çözülen kokulardan koyarsanız eviniz hem pırıl pırıl olur hem de mis gibi kokar. Kimyasal içerikli temizlik maddeleri cilaya zarar vereceğinden bunları kullanmamaya çalışınız.

Parkelerinizi asla çok sulu bezle silmeyiniz. Zira, parke aralarına girecek olan su ağacı tahrik ederek çalışmasına, dolayısı ile yüzeyde çatlama, kabarma gibi görüntü bozukluklarına sebep olacaktır. İyi sıkılmış yumuşak pamuklu bir bez kullanırsanız çok iyi neticeler alırsınız.

Eviniz masif parke döşeli ise uzun zaman parkeyi tek başına bırakmayınız. Mutlaka kısa zaman aralıkları ile evi havalandırınız. Aksi takdirde parkeniz (özellikle sıcak havalarda) içerde oluşacak nemi bünyesine alarak çalışmaya başlayacak ve tatil sonu döndüğünüzde size hoş olmayan sürprizler hazırlayacaktır. Lekeleri ve yemek artıklarını kurumalarına fırsat vermeden yumuşak nemli bir bezle hemen temizleyiniz. Ağır nesnelerin yerlerini değiştirirken çekmeyiniz; kaldırarak taşıyınız. Parkeniz zamanla çizilebilir. Masif ve lamine parkede sistre ve cila ile parkenizi uzun yıllar boyu kullanabilirsiniz.

PARKELERİNİZİN BAKIMI İÇİN BİRKAÇ ÖNEMLİ NOT

Lekelerin yok edilmesi

Poliüretan ve benzeri yüzey cilalarının kullanıldığı parkelerdeki çoğu leke, dökülen sıvının anında silinmesiyle önlenebilir ancak. Wax kaplı zeminlerde oluşan çoğu leke, bu zeminler için önceden önerilen bakımın doğru şekilde yapılması halinde kolaylıkla engellenebilir ya da en aza indirgenebilir.

Lekelenmeye yönelik bazı yardım önerileri

Bir lekeyi yok etmeye çalışırken, daima en dış kenardan başlayarak ortaya doğru lekeyi yaymadan uygulama yapmaya özen gösterin.

1. Kurumuş süt ya da yiyecek lekeleri: Yüzeydeki kurumuş tabakayı keskin bir bıçak yardımıyla çıkarabilirsiniz. Ancak cilayı çizmemeye dikkat etmelisiniz. Eğer bu bir lekeyse önce nemli bir bez yardımıyla bu lekenin üzerini kuvvetlice silin ve hemen ardından kurulayın. Wax kaplı döşemelerde uygulama yapılan bölgeyi yeniden waxlayın.

2. Su kaynaklı lekelenmeler: Cilalı döşemeler için: Lekenin üzerini bulaşık teliyle silin ve yeniden cilalayın. Sonuç başarısız olursa ince bir zımpara kağıdıyla hafifçe zımparalayın. Lekeli alan ve çevresini bulaşık teli, mineral bazlı ispirtolar ya da ahşap temizleyici kullanarak da temizleyebilirsiniz. Zemini kurumaya bırakın. Zemin cilasına birebir uyan bir cila uygulayın ve lekeli olmayan alana yayılmamasına özen göstererek dikkatlice uygulayın. Cila iyice kuruduktan sonra waxlayın.

Yüzey cilaları için: Tavsiye edilen bir temizleyici kullanın ve temiz bir havlu yardımıyla dikkatlice silin.

3. Waxlı parkelerde koyu lekeler:

a) Bulaşık teli, ahşap döşeme temizleyicisi ya da ispirtoyla leke ve lekenin çevresini temizleyin.

b) Lekeli bölgeyi sirkeyle iyice yıkayın. Sirkenin 3-4 dakika leke üzerinde kalmasını sağlayın.

c) Eğer leke hala duruyorsa, ince bir zımpara kağıdıyla zımparalayın. Ahşabın damar yapısını takip etmeye çalışın. Ardından waxlayın.

d) Eğer iki defa yapılan sirke uygulaması lekeyi yok etmediyse, lekenin üzerine doğrudan oxalic asit solüsyonu uygulayın. Kullanılacak solüsyon 30 gram oxalic asitle 1-1.2 litre suyun karıştırılmasıyla elde edilir.

Uyarı: Bu solüsyon bir asittir ve bu nedenle sıvı uygulanırken mutlaka eldiven kullanılmalıdır. Sıvıyı çok az miktarda direkt lekenin üzerine dökün ve bir saat kadar bekletin. Lekenin üzerini duru su ve bir sünger yardımıyla silin. Leke eğer yokolmakta direniyorsa ikinci bir müdahale faydalı olabilir.

e) Eğer oxalic asit uygulaması ikinci uygulamada da sonuç vermezse, kumtaşı kağıdıyla bu bölgeyi zımparalayın. Ahşabın damarını takip ederek parkenize uyan bir cilayı uygulayın. Daha sonra kurumaya bırakın. İkinci kat cilayı uygulayarak kurumaya bırakın ve waxlayın. Eğer leke hala görünür haldeyse, geriye kalan tek çare zedelenen, zarar gören döşemeyi yenilemek olacaktır.

(Not: Oxalic asit bir tür ağartıcıdır. Kullanıldığı her yerde, uygulanan alanın renginde değişiklik yaratacağından parkenin orijinal rengiyle uyum sağlaması için muhtemelen yeniden boyanma ya da cila gerektirecektir.)

Yüzey cilaları için: Yukarıda anlatıldığı gibi cilayı yok edin ancak waxlamayın. Söz konusu alan iyice kuruduğunda bir kat yüzey cilası çekin.

4. Topuk ve mobilya ayaklarının izleri: Bulaşık teli ya da ahşap zemin temizleyicisiyle iyice sürtün. Kuruyuncaya kadar silin ve daha sonra cilalayın.

Yüzey cilaları için: Bir temizleyici yardımıyla izi silin. Bazı izler keskin sivri bir bıçak yardımıyla ancak yokedilebilir bu nedenle dikkatlice kazıyın.

5. Mürekkep lekeleri: Diğer tüm koyu lekeler için uyguladığınız temizleme işlemini bu lekeler için de uygulayın.

6. Kedi-köpek maması lekeleri: Çok eski olmayan lekeler de koyu renkteki lekeler gibi bazen aynı yöntemlerle yok edilebilir. Tüm temizleme çabalarınıza rağmen lekeler halen direniyorsa, hasar görmüş şeritleri değiştirebilir, zımparalama yapabilir veya cilalayabilirsiniz.

7. Küf lekeleri: Küf havasız ve nemli ortamlarda beliren bir yüzey sorunudur. Küfün oluşmasını engellemek için yapılacak en doğru hareket mekan içi en uygun havalandırmanın sağlanması olacaktır.

Waxlı yüzeyler için: Küf genelde ahşap temizlik sıvıları ile bulaşık teli yardımıyla çıkartılır.

Yüzey cilaları için: Eğer küf yüzeyde yer alıyorsa, uygun bir temizleyiciyle silin. Eğer küf cilanın altında oluşmuşsa yeniden cila yapmak gerekecektir.

8. Sakız, boya ve mum lekeleri: Dökülen maddenin fazlalığını bir jilet yardımıyla kazıyın. Lekenin üzerine buz kompresi uygulayın. Oluşan leke tortusu parçalanacak kıvama gelene kadar buz kompresi uygulamaya devam edin. Lekenin çevresine dökülen temizleme sıvısı lekenin alt kısmına yavaşça damlayarak kurumuş lekenin gevşemesini sağlayacaktır.

9. Sigara yanıkları: Waxlı yüzeyler için: Çok derin yanıklar değilse bulaşık teli genel anlamda bu lekenin çıkmasını sağlayacaktır. Bulaşık telini biraz su ve sabunla hafifçe ıslatarak etkisinin artmasını sağlayabilirsiniz. Bir sonraki aşama olarak da waxlayın.

Yüzey cilaları için: Zarar gören bölgeyi keskin ve sivri bir bıçak yardımıyla hafifçe kazıyın. Cilanın kazındığı ve yok olduğu alana çok az miktarda cila uygulayın.

10. Alkol lekesi: Waxlı yüzeylerde: Sıvı ya da macun wax, gümüş parlatıcısı, bezir yağı ya da çok az miktarda amonyakla ıslatılmış bir bezle lekenin üzerini sürtün. Hasar gören yeri waxlayın.

Yüzey cilaları için: Genelde pek zarar görmezler.

11. Her türlü yağ lekeleri: Waxlı zeminlerde: Yüksek TSP (tri sodium phosphate) içeren bir mutfak sabununu ya da hidrojen peroksitli bir pamuğu lekenin üzerine uygulayabilirsiniz. İkinci kat pamuğu bu defa da amonyak emdirerek ilk uyguladığınız pamuğun üzerine yerleştirebilirsiniz. Leke yok olana kadar bu işlemi tekrarlayın.

 

Scroll to top